Blog

Sheltersuit – Held van

Het allereerste project dat we vanaf november 2019 gaan steunen én volgen is Sheltersuit. Een bijzonder inspirerend verhaal van een bijzonder nuchtere tukker: Toen Bas Timmer een klein jongetje was, zag hij zijn moeder al oude slaapzakken weggeven aan daklozen in hun woonplaats Enschede.

 

Vandaag de dag geeft hij zijn Sheltersuit zelf weg. Door heel Europa. “We doen dit niet voor het geld. We zijn gewoon een groep mensen die degenen willen helpen die niet zoveel geluk hebben als wij in dit leven.” Stichting Sheltersuit draagt op maar liefst drie manieren bij aan een betere wereld:

Vluchtelingen en daklozen overal ter wereld warm houden

De Sheltersuit is een waterafstotende en winddichte jas die getransformeerd kan worden tot slaapzak. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en je bent volledig beschermd tegen de elementen. Overdag kan de slaapzak opgeborgen worden in een speciale rugtas. De pakken worden gratis weggegeven aan daklozen. Door zijn achtergrond als modeontwerper is Bas constant bezig met de vernieuwing van vorm, functie en materiaal van zijn in 2015 gelanceerde originele Sheltersuit.

Nieuwkomers hier aan zinvol werk helpen

De pakken van Sheltersuit worden door (voormalig) vluchtelingen geproduceerd in Nederland. Ze weten als geen ander hoe het is om in barre omstandigheden te moeten leven en helpen mee aan een betere wereld voor andere vluchtelingen. Van de eerste 500 pakken die gefinancierd zijn heeft Sheltersuit vier mensen die in de bijstand zitten een arbeidscontract kunnen aanbieden om de productie waar te kunnen maken.

Recycling en upcycling

Sheltersuits worden gemaakt van oude slaapzakken, tenten en ander geschikt materiaal. Hiervoor worden bijvoorbeeld festivalterreinen afgestruind, waar de tenten en slaapzakken die anderen achterlaten worden verzameld en een tweede leven krijgen in de Sheltersuit Factory in Enschede. Die fabriek staat niet voor niets in eigen land. Bas “Een enorm voordeel van de Sheltersuit Factory is dat de productie van kleding plaatsvindt in Nederland waar er eerlijke en goede werkomstandigheden zijn.” (27 december 2017, MaatschappijWij.nu)

Wat kun jij doen?

Sheltersuit is natuurlijk erg blij met elke gedoneerde (gebruikte) slaapzak. Is er een rits kapot? Geen probleem, deze gaat er toch uit omdat vermaakt gaan worden tot een Sheltersuit suit. Je kunt contact met ons opnemen, dan spreken we af waar je jouw te doneren slaapzak in Amsterdam kunt afleveren. En zorgen wij ervoor dat het in het atelier van Sheltersuit in Enschede terecht komt.

Vanaf 1 november 2019 starten we officieel onze doneeractie vanuit de Thuislocaties. Tegen die tijd kun je hier lezen op welke manieren je nog meer kunt helpen om daklozen wáár dan ook in Europa, deze winter bescherming te bieden tegen de kou.

Doe een boeking en steun de Helden van

Neem contact op